«Jævla utlending!»

innvandring og integrering.jpg

Du som kommer fra Øst-Europa til Norge for å jobbe, slik at du på bedre vis kan brødfø din familie i hjemlandet ditt. Du som kommer fra Syria til Norge for å unngå konflikt. Du som kommer fra Etiopia til Norge fordi du har sakt imot de store herrer i landet. Du som kommer fra Afghanistan til Norge for at barna dine skal kunne få en bedre fremtid en deg. Du som kommer fra et hvilket som helst land til Norge, fordi du rett og slett vet at du har større muligheter for et bra liv her. Hvordan våger du og komme til mitt land, hvordan våger du å ta imot en bit av kaken som mitt land har gjort en så god jobb med å bake?

Det er din feil at jeg ikke får like mye som jeg synes jeg fortjener av staten, fordi staten nå må dele midlene med deg og din familie også. Joda, vist har jeg det bra, gratis helsetjenester har jeg, vann og strøm, mat på bordet – noen ganger så mye at jeg kaster restene i bosset. Klær til alle 4årstider har jeg og – noen ganger rekker jeg ikke å bruke alle før jeg skifter dem ut, så da går de også i bosset. Jeg har krav på ferie fra arbeidsplassen min, og jeg trenger ikke jobbe mer en 100% stilling som utgjør om lag 150timer per måned, ja – også har vi helligdager da, da får vi fri med lønn. Men såpass fortjener vi. Ja, faktisk så burde vi fått mer. Vi betaler jo tross alt skatt, til en stat som har så mye penger, attpåtil betaler vi stadig mer i skatt, å det er naturligvis mye takket være deg. For det er jo slik at det utelukkende er deg og din familie mine skattepenger går til, å det er de skattepengene du kom hit for, ikke sant? Tåpelig spørsmål, hvorfor ellers vil du komme til Norge? For du har ingen intensjon om å bli en del av samfunnet, har du vel? Du har det jo så koselig på asylmottaket, hvor du får et helt rom å boltre deg på, riktig nok sammen med andre noen ganger – men hvem kunne ønske mer? Så det er altså derfor du er her? For å sitte på asylmottaket, uten mulighet for å få jobb eller utdanning, men du får i det minste en bit av de norske skattepengene – da burde du være fornøyd? Ja, for du kan ikke komme her å tro at du skal få det like bra som meg.

Mine forfedre har jobbet hardt for å få Norge dit det er i dag, vi nordmenn legger alle som en ned hardt arbeid hver eneste dag for at vi nordmenn skal ha det bra. Men noen har du lurt, noen nordmenn mener at du fortjener og få de samme mulighetene i livet som oss, har du hørt noe så rart? Du er da ikke født her, da kan du ikke bare komme her å få en bit av kaka vår. Nei, for vi har så mye, og vi vil ha enda mer – da kan ikke du komme her å ta den biten som jeg hadde sett for meg at skulle gjøre slik at jeg fikk enda mer penger på konto. Jeg har nemlig tenkt å dra på familieferie, og det koster en del ser du, men det er jo ganske enkelt akkurat det vi fortjener, familien min og meg. Det kan da ikke forventes at vi skal dra på hytta hver gang vi har fri, vi må jo ut og oppleve verden. Denne gang blir det nok bassengkanten i Hellas, på et all inclusive resort selvfølgelig – vi må jo slappe av når vi har ferie. Ikke alle nordmenn kan dra på ferie heller forresten, men hadde du bare holdt deg i hjemlandet ditt så kunne vi kanskje bruke de pengene du får til å gi alle nordmenn ferie. Du ser nemlig det at her i landet er det mennesker som av ulike grunner ikke kan jobbe som følge av helsetilstand eller andre årsaker. De stakkars menneskene som ikke kan jobbe grunnet helsen sin, de blir gjerne uføretrygdet. Et fryktelig ord det der, som betyr at de får en slant penger av staten som skal gjøre at de fortsatt kan leve selv om de ikke kan jobbe. De har oftest tak over hodet, mat på bordet, vann og strøm, klær til alle 4års tider, men for mange er det ikke mer en det heller. Burde ikke heller de fått (mer)hjelp, før deg? Vi skal jo ta vare på våre egne før vi hjelper andre!

Skammer du deg fortsatt ikke? La meg fortsette. Ikke bare kommer du til mitt land, men jaggu er du frekk nok til å tro at du kan ta med deg noe av kulturen din og. Nei, skal du komme til Norge får du versågod legge fra deg din religion (så lenge du ikke er kristen), din kultur og ikke minst lære deg Norsk FØR du går gjennom passkontrollen. Såpass må vi kunne kreve av deg! Kom ikke her å tro at vi har større respekt for eldre, her har vi respekt for oss selv og de som gjør seg fortjent til vår respekt på vårt helt individuelle vis. Skal du bo i Norge må du følge med. Du har ikke tid til og venne deg til det, du burde forberedt deg før du kom! Vist du ønsker å bli kalt inn til jobbintervju en dag, så kan det være lurt å bare endre navn i det sekund du har landet på norsk jord. Utdannelsen din er ikke verdt en dritt her, så lenge du ikke heter Ola Nordmann. Hvor mange år du var hjernekirurg i ditt hjemland er helt uvesentlig for oss, men du må gjerne vaske våre offentlige toaletter. Du burde jo være takknemlig bare for å få lov til å puste inn vår norske luft. Dessuten får du se til å være åpen og imøtekommende for å skaffe deg et nettverk her, slik som vi nordmenn gjør, og vi er så åpne til alle vi møter, spesielt de vi ikke har truffet før – så det burde du slett ikke ha et problem med.

integrasjon_acc_european_union
Bilde hentet fra: http://www.regjeringen.no

For de som ennå ikke har skjønt det, så er teksten over her skrevet så sarkastisk som jeg overhode klarte. Og – ja, jeg vet at integrering og innvandring er en langt dypere og mer politisk sak en det jeg skriver over her, jeg er også enig i det er betydelige forbedringspotensial i den norske integrering og innvandringspolitikken – men nå var det mer «hvermannsen» jeg snakker til i denne teksten. Tidligere var jeg en av de som mente at vi burde stenge grenser fordi vi ikke ville ha flere innvandrere, jeg var sint fordi de kom hit og stjal sykkelen min, sint fordi de i mine øyne fikk mer en meg for mindre innsats. Jeg var ikke interessert i å vite mer, jeg hadde laget min fordom – og den ville jeg beholde. Nå har jeg lært mer, jeg har sett mer, lest mer og jeg har snakket med flere som har innvandret til Norge. Jeg har snakket med mennesker som ikke ønsker å komme hit, selv om de vet hva som er her. Vi har alle så mye å lære av hverandre, den dagen vi alle forstår det – det blir en fin dag! Nå tenker du nok at jeg er en naiv liten dritt. Jeg er fullstendig klar over at det finnes mennesker som kommer hit av ugreie grunner og som havner i kriminelle miljøer raskt. Jeg er også klar over at det finnes en terrortrussel i verdensbildet, og jeg mener på ingen måte at vi skal ignorere noen av disse faktorene. MEN – på samme måte som at ikke alle europeere er like, er heller ikke alle arabere like, heller ikke alle afrikanere, asiatere eller amerikanere. I alle samfunn, i alle land finnes det mennesker som med viten og vilje gjør andre vondt på ulike vis. Men det er langt ifra alle. Det er ikke landet du er født i som avgjør hva du kommer til å gjøre når du «blir stor». Derimot kan måten du blir behandlet på ha en effekt på hvordan du blir som person når du er voksen.

Alle mennesker, uansett hvor i verden de er født har rett til en mulighet til å forme sitt liv. Alle mennesker i verden har rett til sin egen kultur, selv om man må tilpasse seg kulturen i det landet man besøker eller flytter til – men man kan ikke tilpasse seg en kultur ingen forteller deg om. Alle har rett til sin egen religion, eller til å ikke ha en religion i det hele tatt. Alle har rett til å gjøre de det kan for å ta best mulig vare på sin familie. Kan du med hånden på hjertet si at du aldri ville forlatt et land med lite mat, lite vann, ingen velferdsordninger og lite arbeid, dersom du hadde hatt muligheten til å gjøre det? (Ja, jeg vet at det også kommer flyktninger som er høyt stilt og har penger i det landet de kommer fra.)

Kan vi bare slutte å dra alle under en kam? Før vi dømmer alle, bør vi ikke prøve å sette oss i deres sko? Staten alene kan ikke gjøre Norge til et land som integrerer på best mulig måte uten at vi nordmenn også gjør vår del av jobben. Si hei, sett deg ned å slå av en prat på foreldremøte eller i idrettshallen, smil og hils – bidra! Det koster deg så lite, og det kan gjøre en så stor forskjell.

– Tonje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s