SDL & Fritid…

I dag har vi hatt en nydelig dag, solen har skint siden vi stod opp – og det har vert varmt! Vi startet dagen med skole, og fikk lære litt om tradisjoner og gassisk kultur. Etter skolen var vi på besøk på SDL, som er et slags opplæringssenter for de som sliter med å finne jobb og inntekt, i hovedsak alenemødre. Vi fikk oss også tatt en tur til et hotell i nærheten, hvor noen badet og noen bare nøt en kald øl i solen. Til kvelden kom det et enormt regnvær, med lyn og torden i stor stil. Veldig stilig og se.

I timen i dag hadde vi sosiale og økonomiske studier, samt kultur. Vi lærte om «tombs» som er likhus, hvor man begraver sine forfedre. Utenpå disse er det kunst som forteller oss noe om personen som er begravd der. Det finnes «tombs» hvor det bare ligge en person, og det finnes de hvor det ligger flere personer fra samme gruppe. Det er ulike praksiser for hvem som begraves inni her, og hvordan. Alle tombsene er firkantede, og likene inni har hodene sine vendt mot nord. Det blir holdt likvendinger hvor likene får byttet bandasjene de er pakket i, og det holdes fest for dem. Forfedre er veldig viktig i gassisk kultur, og det er en form for fellesskap rundt felles forfedre som er viktig. Blant annet har gruppen med felles forfedre ulike ting som de nedarver etter hvert. Alle kvinner tilhører sin far eller brors gruppe, selv om hun er gift. Dersom hun får barn når hun er gift, tilhører derimot barnet hennes ektemanns gruppe. Ettersom kvinnen alltid hører til sin fars eller brors gruppe, er skilsmisse vanlig her, da kvinnen ikke er avhengig av sin mann. Derfor er det vanlig at kvinner har flere barn, med ulike fedre. Barna blir da ofte med til sin mors gruppe, spesielt om de er små. Selv om de følger sin mor, hører de altså til sin fars gruppe! Kompliserte greier? Ja! Dersom en kvinne får barn når hun ikke er gift, tilhører barnet sin mors gruppe – altså enten mors fars gruppe, eller mors brors gruppe! Vell, nok om det! Jeg synes det er veldig spennende, selv om det er mye og huske på. Spørs bare om jeg har forstått foreleseren riktig, og at det som står over her ikke er helt feil! Men, jeg tror jeg har det.

Etter lunsj dro vi til SDL, et senter for opplæring av de som sliter med og finne inntekt og/eller jobb som jeg nevnte over her. I dag er det en nasjonal fridag, for vasking for det nye året, dermed ble det et litt begrenset besøk, ettersom de aller fleste hadde fri for å vaske hjemme. Også på skolen var alle studentene i full sving med vasking av skolen da vi kom i dag tidlig. På SDL traff vi direktøren, som fortalte oss en del om arbeidet deres og hvordan ting foregikk der. Han sa blant annet at det var et tidsforløp på opplæringen, og de som søkte seg inn ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen fikk opplæring i hvordan de kunne lære seg en ting, for så å kunne skaffe seg inntekt, den andre gruppen fikk hjelp til å søke jobber, lage CV osv. I hovedsak er det alenemødre som er her, og det finnes en barnehage på stedet som passer barna mens mødrene tar del i den opplæringen de skal ha. Etter at de får seg en jobb, får barna gå i denne barnehagen ca 1mnd før de må finne seg en ordning for barnepass mens de selv er på jobb. Dette for at mødrene skal komme litt inn i jobben sin, og få tid til å ordne alternativer for barnepass mens de jobber. Vi traff 4 kvinner, og 4 barn der i dag. 2 av kvinnene skulle lære seg å klippe/stelle hår, en hadde fått jobb, og den siste skulle lære seg å kunne drive sin egen matbutikk(bod/markedsbod). Etter vi hadde dratt var det noen som samlet inn litt penger fra studentene, og gikk og kjøpte bleier, hygieneprodukter og leker til barna som de ga til senteret. Det ble satt stor pris på.

Etter besøket dro noen av oss en tur på butikken for å kjøpe litt vann og «proviant». På veien hjem ble vi nærmest overfalt av små barn som tigget. Vi vet at vi ikke skal gi noe, og vi vet at vi ikke skal gi oppmerksomhet. Vi skal ikke gjøre det, fordi alle skal se at å sende barn for å tigge ikke nytter. Men, selv om vi vet dette, så gjør det så vondt i hjertet og vende ryggen til et barn som tydelig trenger både en vask, varme, kjærlighet og omsorg. Det gjør så fryktelig vondt.

26794094_10210200030548301_1191640570_n
I ettermiddag var vi en gjeng som dro bort til et hotell i nærheten, som har basseng (hvor de faktisk bytter vann) og solsenger til å slappe av i! Det var deilig å ligge der å slappe av å nyte siste rest av dagens sol. Vi valgte å spise her, fordi vi er litt lei av maten på Lovasoa.. De er flinke å lage mat, men det blir veldig mye ris og bønner. Mens vi satt og spiste så vi plutselig nærmest svarte skyer på himmelen, så vi betalte regningen vår å fikk oss en pouss-pouss hjem. I grevens tid for å si det sånn, rett etter at vi kom inn dørene i bygget vårt åpnet slusene seg, og det høljet ned! Lynet og tordnet kom før vi dro fra hotellet, men regnet lot heldigvis vente på seg til vi var kommet innenfor. Utrolig stilig hvor raskt det endrer seg her, fra blå til sort himmel i løpet av minutter. Vi avsluttet kvelden i stua vår med litt prating og gøy, og nå er det tid for sengen før nok en skoledag i morgen!

26753880_1724412900956188_1202680167_n
Christian, Johnny, Signe, Mariann, Tonje, Tonje & Natalia. Hyggelig gjeng! (Sjekk skyene bak der!)

En fin dag i Madagaskar! 🙂
– Tonje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s