På skolebenken i Madagaskar!

Den kommende uken har vi undervisning på ESSVA her i Antsirabe, sammen med gassiske studenter og under gassiske forhold. Vi skal lære om kultur, historie, økonomi, politikk og sosial(samfunnsfag). Vi har undervisning på engelsk, av gassiske forelesere. Den engelske biten er grei, men gassisk-engelsk er litt vanskelig og forstå, så vi må virkelig konsentrere oss for å få med oss forelesningen. Spesielt dersom foreleseren blir litt ivrig, og glemmer å snakke i mikrofonen, eller plutselig sier noen ord veldig høyt. Vi sitter inne i et stort, knall grønt rom, på rekker med plaststoler uten pult. Foreleseren sitter bak en pult fremme. Vi får se på powerpointer på et lite lerret, denne er på engelsk så den er et høyst nødvendig verktøy for å klare å henge med i svingene. Vi har også sosialt med de gassiske studentene, og har blant annet hatt ulike leker og utvekslingsgrupper hvor vi snakker om norsk og gassisk kultur o.l. Jacky har hatt ansvar for disse lekene og samtalegruppene, og han er helt fantastisk! Alle lærere skulle vært som han, jeg skal fortelle mer om han senere. Til helgen blir det feltarbeid i landsbyene, og det blir spennende. Da går vi i grupper, og har med oss noen gassiske studenter som skal hjelpe oss og tolke og forstå.

Skoledagene våre starter kl 08.00, og slutter kl 12.00. Noen dager har vi 2timers økter, og 4timers økter. Litt annerledes en 45 minutters forelesninger som vi er vandt til. Men, de tar hensyn til oss norske studenter og gir oss 5 minutter innimellom. Selve skoleområdet rundt ESSVA er fint, med grønne plener, planter og trær, og benker til å nyte solen på. Det finnes kafe på campus og studentene har en restaurant som brukes av matfagstudentene. Toalettfasiliteter er det litt verre med, det er ikke toalettpapir og heller ikke vask – så vi må ta med egent papir og antibac, men det går jo fint så lenge vi vet om det. I dag etter skoledagen var over dro vi til Lovasoa for lunsj, og etterpå dro vi sammen med de gassiske studentene tilbake til skolen for et sosialt «bli kjent» opplegg. Her ble vi delt inn i grupper på 5stykker, norske for seg selv og gassiske for seg selv. Vi skulle så svare på ulike spørsmål om kulturen vår, og det vi kunne eller ønsket og lære fra deres kultur. Deretter ble vi satt sammen med noen av de gassiske studentene, hvor vi skulle utveksle informasjon rundt de to kulturene og lære hverandre nye ting. Min gruppe fikk med oss Malala, Diana og Manda, som fortalte oss om hvordan de bodde som studenter, at de gikk i tog på nasjonaldagen(26.juni) og at de feiret med god mat og fest, til fest spiste de gjerne gris, men til vanlig gikk det mer i geit, vi fikk vite at pouss-pouss «sjåførene» gikk barføtt grunnet bedre feste på veien ettersom den ofte var ujevn og glatt ellers og mye annet som vi ikke viste fra før.

Vi hadde også en «lek» hvor vi skulle gå rundt og hilse på alle for å lære seg navnene, og deretter måtte vi stå i en ring og si navnene til alle de som hadde sakt navnet sitt før deg. Det var vanskelig, og utrolig morsomt! Norske navn er vanskelige og si, og gassiske navn er vanskelige og si. Det ble kort sakt mye latter! Vi skulle også øve oss på å «bli avvist» som Jacky sa, og skulle forme grupper på det antallet som Jacky ropte, den som ikke fikk plass i en gruppe måtte ut, litt rart i starten, men også det ble utrolig morsomt, i det ene sekund ble du dyttet ut av gruppen, i det andre sto en annen gruppe og ropte «komkom» for at de skulle få riktig nummer. Til slutt stod det igjen to vinnere.

26695780_10210185871594336_2134049320_o.jpg

Klokken fem dro vi tilbake, for å spise pizza sammen. Før maten ble det spilt både volleyball og basketball. Jeg for min del ble værende inne for å slappe av, da jeg kjente meg uvel allerede tidligere på dagen. Vi spiste fantastisk god Pizza, og de andre fortsetter praten litt utover kvelden, jeg for min del hopper i seng etter en videosamtale med Troy! Han syntes det var så kult å høre om alt det rare vi har sett her nede, og ikke minst at vi har to skilpadder som bor i hagen! Vi ga en god klem til hver vår bamse, og latet som om det var vi som klemte! Jeg savner veldig hjem, i allefall når jeg ikke føler meg helt bra – men satser på at en god natts søvn gjør susen, og at opplevelsene gjør at savnet hjem blir litt overskygget.

Ha en nydelig Mandag, dere! 🙂
– Tonje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s