Play pretend.

Jeg har vært stille i noen dager nå, men nå følte jeg meg klar for å skrive litt. Jeg er ikke helt der at jeg prioriterer å skrive blogg om jeg ser at tiden er knapp, men jeg ønsker heller å skrive når jeg har noe på hjertet eller bare har lyst å skrive litt. Kanskje etter hvert blir det hver dag, men akkurat nå er det nok med av og til.

Nå for tiden har ME virkelig overtaket på meg, og det er jeg først og fremst ikke vant til, og jeg hater det! Hater at alle mine verktøy ser ut til å komme til kort, hater den konstante ekstremt dårlige samvittigheten, og hater hvordan det får meg til å føle meg. Jeg hadde gledet meg til en uke fylt av gode samtaler, gode venner og masse glede. Det ble det, men det kostet. Jeg vet så godt hva som skjer når jeg nå stopper, at jeg ikke tør annet enn å holde timeplanen noen lunde full helt til det stopper av seg selv. Jeg kjenner at kroppen har begynt å trø på bremsen, og nå MÅ jeg snart ta en pause før det smellet.

Men, du har jo ikke gitt inntrykk av at du har hatt en tøff uke tenker kanskje noen nå. Du var jo så stæsjet å glad på jobben på lørdag. Ja, det stemmer på en prikk – og det er akkurat det jeg har lyst til å skrive om i dag. Har du lov å ha vondt, men samtidig gå ut å se bra ut? Kan du egentlig ha vondt mens du smiler og ler med noen du traff på butikken? Hvordan kan du være dårlig, men likevel gå ut å spise med en venn? Enkelt, du later som du er frisk, og ikke har vondt noe sted. Hvorfor er det så enkelt da? Jo, fordi vi som har en sykdom som ikke synes på utsiden, vi bruker mesteparten av tiden vår på å «late som» vi har det bra, derfor er det ganske enkelt å få deg til å tro at jeg har det helt supert. Jeg kan smile og le på butikken, mens jeg har hodepine og sterke magekramper. Det er først når jeg setter meg inn i bilen at tårene kommer. Da ser du meg ikke, og jeg kan slippe det ut.

Bak husets fire vegger da, der later vi ikke som vi er friske? Gjør vi? Jo, der mer enn noe annet sted. Jeg pleier å gjemme meg når jeg får store magekramper, jeg later som jeg sover, slik at jeg kan liste meg ut på badet å krølle meg sammen i smerte uten at noen ser det. Jeg vil ikke bry mine kjære med mine problemer. Jeg er 100% sikker på at mange kjenner seg igjen her, og at noen tenker seg om hva de har tenkt om hun på jobben som var sykemeldt men la ut et bilde på instagram som viste at hun gjorde noe gøy. De som gjør nettopp det, de er tøffe! Tøffe som tørr, vel vitende om hva mange tenker om dem, og hva som blir sagt om dem. «Så du bildet på instagram, og hun er sykemeldt liksom? Nei, klarer du dra på tur kan du like godt jobbe». Noen som kjenner seg igjen? Vi har alle sakt det om noen, i det minste tenkt det. Jeg også. Nå får jeg smake min egen medisin.

 

23482895_10209786379647287_2119617272_o
Her har jeg akkurat kastet opp for 3 gang, og hodemedisinen er nettopp begynt og virke. Ser du det?

 

Denne uken har vært en av de dårligste på lenge, men likevel har jeg fått gjort så mye gøy. Jeg har nesten ikke sovet, jeg har hatt så vondt så mye at jeg ikke engang har klart å gråte, og jeg har vært så sliten at bare tanken på å bevege meg har gjort vondt. Det verste har vært hodet, hodepine har jeg hver dag uansett, men det er når de store toppene kommer at jeg blir satt ut av spill, kaster opp, svetter, får feber osv.. Denne uken har hatt mange topper. Likevel har jeg ledd, jeg har hjulpet venner, jeg har vært på besøk, jeg har hatt besøk, jeg har bidratt og jeg har vært på! I noen få timer hver dag, har jeg vært på. Jeg har ikke hatt sjangs til å dra på forelesning, og i noen samtaler har jeg ikke helt klart å holde fokus fordi hodepinen gjør det vanskelig. Men, jeg har vært på! Og jeg har hatt vondere en jeg kan huske å ha hatt på veldig, veldig lenge. Hvordan i alle dager er det mulig?

Jeg skulle ønske jeg hadde et svar, det har jeg ikke. Men jeg har et ønske, og et håp. Jeg ønsker at vi alle blir bare litt flinkere til å tenke på de tingene vi ikke ser, før vi konkluderer, før vi mener noe om hvordan noe har det på innsiden, før vi dømmer noen for noe vi ikke vet noe om. Vi er ikke perfekte noen av oss, det skal vi heller ikke være. Det jeg mener er bare at vi alle kan gjøre en liten innsats, for at alle skal få det litt bedre. En viktig del av kampen mot å bli friskere og bedre, er nettopp det å komme seg ut å leve. Kroppen klarer kanskje ikke jobb, men kan ha godt av en tur i frisk luft. Vi vil være med å oppmuntre mennesker som aktivt prøver å forbedre sin situasjon, ikke dømme fordi vi mener at personene burde bruke energien sin andre steder. La oss heie på hverandre, ikke trykke hverandre ned. Husk på at alle mennesker kjemper en egen kamp, liten eller stor – en åpen kamp, eller en hemmelig kamp. Vær snill, nettopp fordi du kanskje ikke aner omfanget av kampen som kjempes i menneskekroppen du nettopp møtte!

Tonje.


Dagens Happy.

I dag har jeg laget deilig kyllingsuppe, som jeg gleder meg til å spise sammen med resten av de flinke trenerne på G2011. Vi skal ha et lite møte i kveld, hvor vi skal prate om hvordan vi skal være flinke sammen, hvordan vi skal ta best vare på barna, og hvordan vi best mulig lager treninger som gir mestringsfølelse til alle, og hvor alle føler seg sett. Jeg elsker å få lov til å bidra som trener for minstemann, og det tror jeg er veldig enkelt for alle å se! 🙂

3 svar til “Play pretend.”

  1. Kunne ikke hvert mer enig med deg, kjenner meg så godt igjen. Selv har jeg også tenkt på hvorfor er de sykmeldt når de klarer å gjør så mye gøy. Men man må nesten komme seg ut å leve, ellers mister man hodet helt.
    Jeg har også en usynlig sykdom med utmattelse og lammelse som ikke alle helt forstår..
    Veldig bra skrevet og kanskje folk forstår litt mer hva det innebærer med usynlig sykdom. Og så må du ha masse god bedring, håper det går seg til snart.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s